RUSTDAG Movement personne d’abord. Luik 27/08/2024

27 augustus 2024 - De Haan, België

Movement personne d’abord. Luik

27/08/2024

RUSTDAG

Deze morgen wat later opgestaan. Ontbijt met Paula. Zij moest even weg, ik deed verder aan mijn planning. De route, slaapplaats zoeken, via campings en My Garden. En een jeugdherberg. Ik zal daar wel binnen mogen zeker. Middag iets eten, en daarna ging Paula mee naar Luik om de armoede organisatie te ontmoeten. Om drie uur waren wij daar. Een groep van een 10-tal mensen wachten mij en Paula op. Onmiddellijk werden er foto’s genomen, ze waren vrij uitgelaten en verwelkomde mij stevig. Direct iets te drinken gekregen, wat een ontvangst. Nog een paar foto's van de groep en we gingen in gesprek. Uiteraard vertaalde Paula. Mouvement personne d'abord. Is een organisatie die streven, om voor zichzelf op te komen en te zorgen. Om dit de kunnen botsen dikwijls met de huidige regels en controle van hun statuut. Ze worden eigenlijk belemmerd in hun zelf ontplooiing. En worden geconfronteerd met heel armoede aspecten. Gaande van individueel geld, woning, ontspanning, en noem maar op. Zij hebben tezamen in groep, een tekst gemaakt, om duidelijk te maken wat hen stoorde en vragen oplossingen rond deze problemen. Lees de tekst, hij is we in het Frans. Dan wordt het duidelijk. Ik gaf een uitleg over wat ik aan het doen, ze luisterde aandacht, en stelde vragen. Het ging er heel gemoedelijk aan toe. De tekst werd voorgelezen door Vanessa, in naam van de aanwezige, Bernard, Elio, Donovan, Valerie, Gwendoline, Martine, Didier en Noëlle, Geneviève zij waren van de verkoelende organisatie Réseau Wallon de Lutte contre la Prauvreté. Menige verhalen van misbruik van deze mensen kwamen los. Het zijn mensen die allen een bewindvoerder hebben, die beslissen wat er moet gebeuren. Zowel financieel als het dag dagelijkse leven. Het waren soms schrijnende verhalen. Zoals Vanessa en Didier die samen met deze organisatie een procedure slag heeft moeten meemaken van meer als twee jaar. En Bernard werd als tuinman uitgebuit door zijn baas. Wat een wereld. De organisaties doen pogingen om verbeterings punten op de agenda te zetten, als advies of voorstel. Het is uiteindelijk de politiek die structurele veranderingen moet brengen, en dit op alle politieke vlakken. Ja daar ga ik ook mee akkoord. Het afscheid was ook een goed gevoel. Deze mensen komen voor zichzelf op. Nog twee geschenken gekregen, twee pakken kousen en het ander geschenk, een pet en kousen. Amai wat een welkom. Terug met Paula naar Herstal. Daar wat bekomen van de verhalen. Ik kan alleen maar een oproep doen om te sponsoren, hoe groot of klein ook. Tot morgen.

Ik doe ook een oproep om te sponsoren voor Netwerk tegen Armoede en de strijd tegen armoede in Vlaanderen en Brussel

https://netwerktegenarmoede.be/nl/steun-ons/doe-een-gift waar mensen in armoede het woord nemen via deze website. (Met vermelding ‘Te voet dwars door België’)
Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest.

(Waalse organisatie) Pour soutenir l’action de Léo à travers la Belgique et la Lutte contre la Pauvreté » : BE39 1325 5248 0719 met link naar https://www.rwlp.be/images/Dons.pdf
Zeker om deze mensen te steunen in hun werk en hun strijd tegen armoede.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-27 om 18.08.53_f778922aAfbeelding van WhatsApp op 2024-08-27 om 18.08.53_be9c6201Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-27 om 18.08.53_72c8c250Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-27 om 18.08.52_a94a828fAfbeelding van WhatsApp op 2024-08-27 om 18.08.52_857c804d

10001200011000210004

100071000610008 - kopie

1. Rita:
    27 augustus 2024
    Hartverwarmend om lezen, danku Leo om ons op de hoogte te houden van al die ervaringen, 🥾🥾🦶🦶
  2. Erna Michiels:
    27 augustus 2024
    Jammer dat dit nog steeds zo is .De politiekers kunnen er zeker iets aan veranderen.
    Dus ik hoop dat er hier echt verandering in gaat komen.
    Zo mooi om te lezen hoe ze je hebben ontvangen en zoveel liefde dat deze mensen nog geven .Voorbeeld voor velen die het goed hebben .
  3. Riet:
    👍🤗
  4. Werner:
    28 augustus 2024
    Leo, je bent een voorbeeld voor iedereen dus ook voor die jeugd in de herberg. Ik denk wel dat je ondertussen behoorlijk wat geloofwaardigheidskrediet hebt opgebouwd. Amai.
  5. Hertveldt Chantal:
    28 augustus 2024
    Die mensen vinden het bewonderingswaardig wat je doet en zijn je dankbaar,dank u om te delen groetjes
  6. Rik Lubben:
    28 augustus 2024
    Sterk statement. Weerbaarheid, armoede, solidariteit nog veel werk voor deze mensen. Mooie bijdrage Leo
  7. Nancy Lagae:
    28 augustus 2024
    Dat doet deugd om te lezen hoe je ontvangen bent met mensen met het hart op de juiste plaats zoals jij, Leo!
    Is ontroerend mooi!
    Dat geeft jou ook extra krachten he!
    Dikke duim aan allen daar 👍
  8. Werner Michiels:
    28 augustus 2024
    even tijd genomen om de laatste 4 stapdagen te lezen, met onze havenfeesten geen tijd gehad. Weeral mooie verhalen en foto's. dat je tent lekt is niet goed hé? Ik weet niet wat voor soort tent je hebt? Maar ik heb nog een nieuwe ongebruikte liggen, deze is een kleine compacte 1 persoons trekking tent, speciaal gekocht voor lange reizen. Als je wil mag je deze zeker hebben. Ik zal later even foto's sturen en gewicht, dan spreken we wel verder af of je deze kan gebruiken. Groetjes Werner
  9. Christina:
    28 augustus 2024
    Wat een prachtige dag moet dat geweest zijn, je bent een man met het hart op de juiste plaats, maar dat wisten we lang geleden al he.